Gifter i mat

– föroreningar vi får i oss, vilka blir effekterna och hur vi undviker dem

Välkommen till ett seminarium på Sigtunastiftelsen den 12 oktober 2015 om vilka främmande ämnen vi får i oss via maten, vad vi vet om dess effekter och vilka alternativ som finns.

Träffa Sigtunas egna leverantörer av ekologiska produkter och representanter för våra stora livsmedelskedjor.

Kostnadsfritt men anmälan krävs. Begränsat antal platser. Först till kvarn gäller!

Välkomna!
Omställning Sigtuna och Leader
Affisch

Tid och plats: söndagen den 12/10 kl. 10 – 13 på Sigtunastiftelsen

Lunch för 190 kr serveras på Sigtunastiftelsen. Betalas på plats till restaurangen.

Anmälan: Krävs till sigtunafolkhogskola.se/kurser/gifter-i-var-mat-anmalan-seminariet-12-oktober-sigtunastiftelsen eller 08-592 583 00 (Sigtuna folkhögskola). Sista anmälningsdag 3/10. Anmälan behövs både till själva seminariet och för lunchen.

Program
10.00 Inledning av dagen  Anna Lundhagen från Omställning Sigtuna
10.10 Vilka främmande ämnen får vi i oss genom maten? Är de farliga? Vad gör företagen och vad kan jag som konsument göra för att undvika farliga ämnen?  Christina Rudin Snöbohm, Coop och tidigare Kemikalieinspektionen
10.40 Kaffe och smörgås, se utställningar på plats och prata med lokala företag
11.15 Vilka livsmedel besprutas mest? Var är skillnaden mellan ekologiska och konventionella produkter störst? Kopplingen mellan ekologiskt och närodlat; vad är den? Hur mycket säljer våra stora livsmedelskedjor? Cecilia Ryegård, chefsredaktör Ekoweb
11.45 Hur kan ekologiska varor kosta mer men ändå inte vara dyrare? Vad är utmaningarna och möjligheterna för företag med fokus på ”ren” mat? Pierre Spiridon Calais, entreprenör och matkreatör av bl.a. Chef-in-a-Box
12.15 Paneldiskussion med inbjudna talare och företagare
12.50 Avslutande ord
13.00 Lunchbuffé med möjlighet att prata med de inbjudna deltagarna. Egen bekostnad.