På gång

Nya Omställning Sigtuna 2018 –

2019

Tunna platser – skapelseandakt i Sigtunastiftelsens kapell 1 februari kl 19

Den 1 februari firas varje år St Brigid på Irland – Imbolc, ett firande av vårens ankomst. Kvällens St Brigid-firande lyfter fram miljöfrågan med föredrag, dans, poesi och musik. På Imbolc firar och lovsjunger man våren, naturen och allt nytt och levande. De som är engagerade i planetens framtid kan få inspiration från den vördnad som den kristkeltiska traditionen hade för naturen, den lokala förankringen och kreativitetens roll. Naturkänslan baserades på en Gudsnärvaro i naturen – tunna platser – och en helhetssyn att allt hör samman och samverkar. Denna helhetssyn knyter an till ett nutida ekologiskt synsätt, där yttre hållbarhet kopplas till inre hållbarhet och omställning, liksom till lokal social och kulturell hållbarhet, och där en ny relation till naturen måste upprättas.

Under medeltiden var St Brigid ett viktigt helgon i stora delar av Europa, även i Sverige. Olof Skötkonung sägs ha döpts i St Brigidkällan i Husaby och den heliga Birgitta fick sitt namn efter St Brigid. Idag har St Bridgid aktualiserats som en andlig resurs för både miljöfrågor och social rättvisa, kvinnofrågor, konst och kreativitet.

Medverkar gör bland andra Helen Kavanagh Berglund, biträdande kommundirektör i Sigtuna kommun med ett föredrag om lokalt miljöarbete och sina irländska kopplingar till St Brigid, Kajsa Franke från Firebird Event, dans och Dan-Erik Sahlberg, flöjt och gitarr.

I samverkan med Nya Omställning Sigtuna

https://sigtunastiftelsen.se/events/tunna-platser

 

2018

Familjedag & klädbytardag på Sigtuna museum lördag 27 oktober kl 12-16.

Byta grejer, köpa färdigt och göra själv.
Temat för denna familjedag på museet är handel, byteshandel & hantverk. Prova olika hantverk, lek affär och byt grejer med varandra! Byt dina urvuxna kläder mot kläder som passar.

Sigtuna museum i samverkan med Nya Omställning Sigtuna.

https://www.facebook.com/events/324569864776346/?ti=icl

______________________________________________________________

Fröbiblioteket i Sigtunastiftelsens bibliotek

Välkommen till fröbiblioteket på Sigtunastiftelsens bibliotek.

Låna och lämna lokala och återbrukade fröer till grönsaker, blommor, kryddor och perenner. Låna lokala fröer på våren, odla på vår och sommar och ta egna, nya lokala fröer och lämna dem på hösten.

Lämna dina lokala fröer i kaffefilter eller i kuvert med växtens namn och färg i frökannan eller bokinkastet fram till jul. I mars öppnas fröbiblioteket återigen för gratis lån av nya, spännande fröer!

I biblioteket finns även aktuell litteratur att låna om fröer och ekologisk odling.

Sigtuna trädgårdsförening i samverkan med Sigtunastiftelsens bibliotek och Nya Omställning Sigtuna.

______________________________________________________________

Omställning Sigtuna – 2018

Föredrar du att handla närproducerad mat direkt från producenten, är du producent som vill undvika mellanhänder och träffa dina kunder, eller är du bara nyfiken på det nya sättet att handla närproducerat på?
Välkommen till uppstart av Sigtunabygdens Marknad!
Torsdagen den 3 maj kl. 13.30-16.30 Forum, Stockholmsvägen 25, Märsta

______________________________________________________________

Miljöfilm och samtal på biograf Gröna ladan : An inconvenient sequel av Al Gore

Onsdag 21 februari kl 19-21

Ett decennium efter Al Gores Oscars-vinnande dokumentärfilm En obekväm sanning (2006), som tog miljöfrågan till den breda populärkulturella debatten och renderade Al Gore Nobels Fredspris, kommer nu uppföljaren, som visar hur nära vi är en energirevolution. I filmen får man följa Al Gore på en global resa och hans möten med bland andra Barack Obama, Angela Merkel, Vladimir Putin, Donald Trump.

Inleder gör Lisen Schultz, forskare på Stockholm Resilience Centre och ordförande för Pontus Schultz stiftelse och pris, för ett mänskligare näringsliv med mångfald, jämställdhet och hållbarhet.

Sigtunastiftelsen i samverkan med Omställning Sigtuna, Naturskyddsföreningen i Sigtunabygden och Biograf Gröna ladan

Tid: 21 februari kl 19:00 – 21:00

Pris: 75kr

Plats Gröna ladan, Gröna gränd 6, Sigtuna, Sverige

Telefonnummer: 08 592 589 85

Se: http://www.sigtunastiftelsen.se/programpunkt/an-inconvenient-sequel

____________________________________________

Odlingsseminarium med Sven Secher från Näsets Gröna: Så lyckas du med grönsaksfröer

Tisdag 6 mars kl 18-20 på Sigtunastiftelsen

 

På detta seminarium står fröet och odlingen av grönsaker i centrum och Sven Secher förevisar hur man tar hand om sina grönsaksfröer: Vad gör man när man har fröet i sin hand och alla härliga förväntningar inför odlingssäsongen? Vilka faktorer kan göra att fröet inte spirar och växer som man vill? Vad ska man tänka på inför skörd och frövård? Varför är hösten och vintern så viktig för odlingssäsongen? Hur jobbar vi med växtföljd och hur fungerar vårt ekologiska kretsloppstänk på Näsets Gröna?

Sven Secher är trädgårdsmästare på den ekologiska handelsträdgården och trädgårdskaféet Näsets Gröna på Näset i Knivsta. På denna gård och odlingsmark i skydd mot nordanvinden ner mot Mälaren, har man odlat sedan 1600-talet. Sven Secher har odlat där sedan barnsben och lärt sig av sin morfar på plats.

I samverkan med Sigtuna Trädgårdsförening, Stadsodlingscirkeln i Sigtuna, Naturskyddsföreningen i Sigtunabygden och Omställning Sigtuna.

Tid: 6 mars kl 18:00 – 20:00

Pris: Gratis

Plats Sigtunastiftelsen Bibliotek, Manfred Björkquists allé 4 , Sigtuna,

Telefonnummer: 08 592 589 85

Se: http://www.sigtunastiftelsen.se/programpunkt/sa-lyckas-du-med-gronsaksfroer

___________________________________________________________________