Aktiviteter

Nya Omställning Sigtuna 2018 –

Familjedag & klädbytardag på Sigtuna museum lördag 27 oktober kl 12-16.

Byta grejer, köpa färdigt och göra själv.
Temat för denna familjedag på museet är handel, byteshandel & hantverk. Prova olika hantverk, lek affär och byt grejer med varandra! Byt dina urvuxna kläder mot kläder som passar.

Sigtuna museum i samverkan med Nya Omställning Sigtuna.

______________________________________________________________

Fröbiblioteket i Sigtunastiftelsens bibliotek

Välkommen till fröbiblioteket på Sigtunastiftelsens bibliotek.

Låna och lämna lokala och återbrukade fröer till grönsaker, blommor, kryddor och perenner. Låna lokala fröer på våren, odla på vår och sommar och ta egna, nya lokala fröer och lämna dem på hösten.

Lämna dina lokala fröer i kaffefilter eller i kuvert med växtens namn och färg i frökannan eller bokinkastet fram till jul. I mars öppnas fröbiblioteket igen för gratis lån av nya, spännande fröer.

I biblioteket finns även nya och gamla böcker att låna om fröer och ekologisk odling.

Sigtuna trädgårdsförening i samverkan med Sigtunastiftelsens bibliotek och Nya Omställning Sigtuna.

______________________________________________________________

Omställning Sigtuna – 2018

Välkommen till uppstart av Sigtunabygdens Marknad!
Föredrar du att handla närproducerad mat direkt från producenten, är du producent som vill undvika mellanhänder och träffa dina kunder, eller är du bara nyfiken på det nya sättet att handla närproducerat på?
Välkommen till uppstart av Sigtunabygdens Marknad!
Torsdagen den 3 maj kl. 13.30-16.30 Forum, Stockholmsvägen 25, Märsta

______________________________________________________________

Miljöfilm och samtal på biograf Gröna ladan : An inconvenient sequel av Al Gore Onsdag 21 februari kl 19-21

 Ett decennium efter Al Gores Oscars-vinnande dokumentärfilm En obekväm sanning (2006), som tog miljöfrågan till den breda populärkulturella debatten och renderade Al Gore Nobels Fredspris, kommer nu uppföljaren, som visar hur nära vi är en energirevolution. I filmen får man följa Al Gore på en global resa och hans möten med bland andra Barack Obama, Angela Merkel, Vladimir Putin, Donald Trump.

Inleder gör Lisen Schultz, forskare på Stockholm Resilience Centre och ordförande för Pontus Schultz stiftelse och pris, för ett mänskligare näringsliv med mångfald, jämställdhet och hållbarhet.

Sigtunastiftelsen i samverkan med Omställning Sigtuna, Naturskyddsföreningen i Sigtunabygden och Biograf Gröna ladan

Tid: 21 februari kl 19:00 – 21:00

Pris: 75kr

Plats Gröna ladan, Gröna gränd 6, Sigtuna, Sverige

Telefonnummer: 08 592 589 85

Se: http://www.sigtunastiftelsen.se/programpunkt/an-inconvenient-sequel

Odlingsseminarium med Sven Secher från Näsets Gröna: Så lyckas du med grönsaksfröer Tisdag 6 mars kl 18-20 på Sigtunastiftelsen

 På detta seminarium står fröet och odlingen av grönsaker i centrum och Sven Secher förevisar hur man tar hand om sina grönsaksfröer: Vad gör man när man har fröet i sin hand och alla härliga förväntningar inför odlingssäsongen? Vilka faktorer kan göra att fröet inte spirar och växer som man vill? Vad ska man tänka på inför skörd och frövård? Varför är hösten och vintern så viktig för odlingssäsongen? Hur jobbar vi med växtföljd och hur fungerar vårt ekologiska kretsloppstänk på Näsets Gröna?

Sven Secher är trädgårdsmästare på den ekologiska handelsträdgården och trädgårdskaféet Näsets Gröna på Näset i Knivsta. På denna gård och odlingsmark i skydd mot nordanvinden ner mot Mälaren, har man odlat sedan 1600-talet. Sven Secher har odlat där sedan barnsben och lärt sig av sin morfar på plats.

I samverkan med Sigtuna Trädgårdsförening, Stadsodlingscirkeln i Sigtuna, Naturskyddsföreningen i Sigtunabygden och Omställning Sigtuna.

Tid: 6 mars kl 18:00 – 20:00

Pris: Gratis

Plats Sigtunastiftelsen Bibliotek, Manfred Björkquists allé 4 , Sigtuna,

Telefonnummer: 08 592 589 85

Se: http://www.sigtunastiftelsen.se/programpunkt/sa-lyckas-du-med-gronsaksfroer

2017
18 oktober Tid: 19:00 – 21:00 

Fjällens lilla härskare Film och samtal med Henrik Ekman. Filmen handlar om fjällämmeln, fjällens natur och om hur den globala uppvärmningen nu märks i de svenska fjällen. Sigtunastiftelsen Bibliotek, Manfred Björkquists allé 4 , Sigtuna,

 Söndagen den 15/10 kl 13 – 16.30 Hur/när blir trafiken i vår region hållbar?

Öppet seminarium med Omställning Sigtuna söndagen den 15/10 kl 13 – 16.30

Lokal:  Hyresgästernas hus, Södergatan 50, Märsta 

Arlanda med växande kringaktiviteter och rollen som kranskommun med stor pendling genererar ett omfattande och ökande resande till/från/inom Sigtuna kommun.

Det är en stor utmaning att vända utvecklingen i en hållbar riktning!

Representanter för Landstinget, Kommunen och Swedavia tillsammans med forskare på området ger sin bild och deltar i avslutande paneldebatt om hur/när/om trafiken i vår region kan bli hållbar.

Seminariet ges i samverkan med Naturskyddsföreningen i Sigtunabygden och är gratis, men anmäl deltagande till omstallningsigtuna@gmail.com

OS trafikseminarium program

Onsdag 15 februari kl 19.00 – Miljöfilm och samtal: Imorgon med Sara Vikström Olsson.

Biograf Gröna Ladan. Entré 50 kr.

Imorgon är en fransk miljödokumentär av Mélanie Laurent och Cyril Dion som gjort succé i Frankrike, där den setts av över en miljon biobesökare och vunnit César Awards 2015 för bästa dokumentärfilm. Experterna är eniga: Om vi ska kunna rädda vår planet måste vi börja nu. Istället för att visa på det akuta läget i raden av dystopiska miljöfilmer, berättar denna miljöfilm istället om alla människor inom det civila samhället som redan gör något för att vända utvecklingen. Vi får möta människor och organisationer från tio olika länder och tre kontinenter som ägnar sina liv åt att rädda vår planet! ”Vem kunde tro att det kunde vara så här roligt att rädda världen?” – TT. ”Optimistisk och intressant” – P1 Kultur.

 

Inleder samtalet gör Sara Vikström Olsson, som jobbar med unga i Naturskyddsföreningen Riks, är styrelseledamot i LSU och Green Europe och fd ordförande i Fältbiologerna.

 

I samverkan med Omställning Sigtuna, Naturskyddsföreningen i Sigtunabygden och biograf Gröna Ladan.

________________________________________________________________________________

 

Onsdag 22 mars kl 19.00 – Miljöfilm och samtal: United Natures med Pella Thiel.

Sigtunastiftelsens bibliotek

United Natures (2013) är en dokumentärfilm som tar upp en idag alltmer uppmärksammad miljöfråga gällande naturens rättigheter och ekocide. Naturens rättigheter skulle innebära ett paradigmskifte i vårt sätt att tänka kring vår livsmiljö och innebära en nydaning av det juridiska systemet, ett viktigt steg mot att skapa en hållbar framtid. Naturens rättigheter och ekocide-rörelsen – som tagit frågan till FN-nivå – växer idag fram på många håll i världen. Ecuador och Bolivia är länder som har befäst naturens rättigheter i konstitutioner och lagar, liksom flera kommuner i USA. I filmen möter vi ledande miljötänkare och jurister kring frågan om naturens rättigheter och ekocide. Naturens rättigheter uttrycker förutom en juridisk, även en filosofisk, psykologisk, spirituell helhetssyn på miljöfrågan och har bl.a. sina rötter hos ekoteologen Thomas Berry, Permaculture-rörelsen och ursprungsbefolkningars helhetssyn på människa och natur.

 

Inledar samtalet gör Pella Thiel, ekolog och egenföretagare som håller föredrag och kurser i miljöomställningsfrågor via bl.a. Omställning Sverige och Lodyn, samt driver frågan om naturens rättigheter i Sverige och internationellt.

 

I samverkan med Omställning Sigtuna och Naturskyddsföreningen i Sigtunabygden.

________________________________________________________________________________

 

14 mars kl 19.00 – Trädgårdens glädjeämnen och objudna gäster – en kväll i ekoodlingens tecken!

Sigtunastiftelsen, Stora salen

Maj-Lis Pettersson, hortonom, växtskyddsexpert och välkänd som trädgårdsexpert i radions Odla med P1, berättar om de vanligaste skadegörarna i våra trädgårdar. Lär dig hur du kan odla giftfritt genom att förebygga angrepp.

 

I samverkan med Sigtuna trädgårdsförening, Sigtuna stadsodling, Omställning Sigtuna och Naturskyddsföreningen i Sigtunabygden.

2016

JORDENS SALT
jordens-salt
Prisbelönt dokumentärfilm av Wim Wenders
Gröna Ladan, onsdag 5 oktober kl. 19.00
Inledare och moderator: Beatrice Rindevall
Fri entré.

Välkommen på filmvisning och samtal om vår miljö!
”Jordens salt” (2014) är en hyllad fransk-brasiliansk dokumentär i regi av Wim Wenders och Juliano Ribeiro Salgado. Den följer fotografen Sebastião Salgado och hans skildringar av mänsklighetens fotspår, med krig, svält och folkförflyttningar, men också orörda områden, djur, natur och storslagen skönhet. Filmen har Oscarnominerats, vunnit pris i Cannes och publikens pris vid flera filmfestivaler.

Inledare och moderator för samtalet är Beatrice Rindevall, redaktör på Supermiljöbloggen och kommunikatör på forskningsrådet för hållbar utveckling. Filmvisning och samtal arrangeras i samverkan mellan Sigtunastiftelsen, biograf Gröna Ladan, Omställning Sigtuna, och Naturskyddsföreningen i Sigtunabygden.

Reservera din biljett på http://boka.gronaladan.se/sigtuna

Välkommen till ett 2-dagars seminarium om skogen ”Skogen – råvara och katedral” den 30 sept-1a oktober. Seminariet genomförs på Sigtunastiftelsen i samverkan med Sigtuna museum. Vi kommer att fokusera på trä, träd och skog i vidare mening, dvs som råvara, plats och produkt, men också belysa skogen i ett ekologiskt, ekonomiskt, andligt/existentiellt och konstnärligt perspektiv. Genom föredrag, samtal, diskussioner med ett tvärvetenskapligt förhållningssätt vill vi vrida och vända på detta ämne i teori och praktik. Se programblad för mer fullständig programbeskrivning och anmälan. Skogsdagarna Sigtunastiftelsen program

Utflykt till skogsbrandsområdet i Västmanland den 27 augusti tillsammans med Naturskyddsföreningen.

Klimatseminarium och årsmöte. Söndagen den 20 mars kl. 13-16
Sigtunastiftelsen, Sigtuna
Våra lokala möjligheter att påverka klimatet och att anpassa oss till väntade förändringar – vi kan bidra till omställning utifrån klimatbesluten i Paris
Söndagen den 20 mars kl. 13-16
Sigtunastiftelsen, Sigtuna
Föredrag av Martin Hedberg, meteorolog och föreläsare, känd från TV
Efter föredraget bjuder vi på kaffe med smörgås, följt av Omställning Sigtunas årsmöte för medlemmar och intresserade.
Anmälan sker till mats.olsson@slu.se

Onsdag 17 februari i Sigtunastiftelsens bibliotek, Miljöfilm och samtal om ekoarkitektur med landskapsarkitekt Magnus Löfvendahl. Ekologisk arkitektur handlar inte bara om exklusiva profilbyggen, utan om att göra hela byggnadssektorn ekologisk och hållbar. Byggnadssektorn står i t.ex. USA för 50% av koldioxidutsläppen.

21 februari 2016 Seminarium Räcker maten till?  gemensamt med Naturskyddsföreningen.

Söndagen den 20 mars kl. 13-16
Sigtunastiftelsen, Sigtuna

Våra lokala möjligheter att påverka klimatet och att anpassa oss till väntade förändringar – vi kan bidra till omställning utifrån klimatbesluten i Paris. Föredrag av Martin Hedberg, meteorolog och föreläsare, känd från TV

6-8 april: ClimateExistence Conference. Sigtuna Stiftelsen och CEMUS (SLU). Info.

2015

4 november 2015
Filmen Last Call: Limits to Growth (Tillväxtens gränser, https://www.youtube.com/watch?v=iFb-nA1cV-Q) visas på Sigtunastiftelsens bibliotek onsdagen den 4/11 kl.19-21  med samtal efteråt som leds av Isak Stoddard, programansvarig för CEMUS vid Uppsala Universitet och SLU. Vi rekommenderar filmen, särskilt med möjlighet till diskussion efteråt.

 

21 Oktober 2015

Film och samtal: Skog och människor

Onsdag 19:00 – 21:00

24 oktober 2015 kl 14.00 Författarmöte på Märsta bibliotek. – Johan Landgren

Olja  för blåbär – Energi. Makt och hållbarhet

PPT-presentationer från markseminarium oktober 2015

17/6/2015 Global resource management and future trajectories. Video från seminarium Stockholm Resilience Centre med Katherine Richardson, Köpenhamns Universitet och Jörgen Randers, Romklubben, medförfattare till Tillväxtens gränser och boken 2052: A Global Forecast for the Next Forty Years. Bokens hemsida.

19/4/ 2015 Seminarium: Om konsten att kommunicera ”svåra sanningar”  … och åstadkomma verklig förändring. Program

seminarium

19/4/ 2015 Årsmöte Omställning Sigtuna. På Sigtunastiftelsen direkt efter seminariet ca kl 16.

15/4/2015 Film och samtal: The Economics of Happiness. Tid: 19-21, Sigtuna Stiftelsens bibliotek. Om nya lokala ekonomier och tillväxtmodeller som växer fram över världen som svar på ekonomiska kriser och miljökriser. Läs mera. Samtalsinledare är Peter Hagerrot, psykoterapeut, filmare och engagerad i Omställning Järna. Sigtunastiftelsen i samverkan med Omställning Sigtuna och Naturskyddsföreningen i Sigtunabygden.

12/3/2015: Naturskyddsföreningen i Sigtunabygden bjuder in till vårträff med presentation om våra gröna kilar av Mårten Wallberg och Jan Franzén. Läs mera.

18/2/2015 Film och samtal: The Nature of Cities (2010). Tid: 19-21, Sigtuna Stiftelsens bibliotek. The Nature of Cities (2010) handlar om att göra städer mer hållbar och boendet mer hälsosamt och trivssamt genom att ta in naturen i staden. Läs mera. Samtalsinledare: Peter Örn, konsult, föreläsare, författare, ordförande i regeringens Delegation för Hållbara Städer 2008-2012. Aktuell med boken Den ljusnande framtid är vår. Sigtunastiftelsen i samverkan med Omställning Sigtuna, Leader Upplandsbygd och Naturskyddsföreningen i Sigtunabygden. Hållbara städer–reflexioner: diskussionsfrågor av Björn Lindbergson och Archie Duncanson.

2014

10/12/2014 MiljÖl kl 17 i baren på Scandic Grand Central. Med bl a Artur Granstedt.

3/12/2014  Film och samtal: Wasteland. Tid: 19-21, Sigtuna Stiftelsens bibliotek. Miljöfilmen Wasteland – om konstens och kreativitetens roll i miljö- och omställningsarbetet. Samtalsledare är två unga, kvinnliga filmare med anknytning till CEMUS Uppsala inleder. Medarrangörer: Sigtunastiftelsen och CEMUS (SLU).

22/11/2014 Seminarium: Hållbara städer. Medverkande: Mats Olsson, SLU, Mats Johansson, Ecoloop, Tove Malmqvist, KTH, Lisa Mörtlund, Sigtuna kommun. Kl 13-16. Plats: Sigtunastiftelsen. Arrangörer: Omställning Sigtuna, Naturskyddsföreningen i Sigtunabygden, Leader Upplandsbyggd och Sigtunastiftelsen. Program och anmälan.

12/10/2014 Seminarium: Gifter i mat med föredrag om vilka främmande ämnen vi får i oss via maten, vad vi vet om dess effekter och vilka alternativ som finns. Kl 10-13. Plats: Sigtunastiftelsen. Arrangörer: Omställning Sigtuna och Sigtunastiftelsen. Program

10/9/2014  Film och samtal Godheten av Stefan Jarl. Tid: 19-21, Sigtuna Stiftelsens bibliotek. Om vår tids förlust av det gemensamma, vad som har hänt med ekonomin i Sverige de senaste årtiondena och vilka sociala och miljömässiga konsekvenser det får. Inledare är Sara Andersson, utbildningskoordinator vid miljöutbildningen CEMUS, Uppsala universitet och SLU. Medarrangörer: Sigtunastiftelsen och CEMUS (SLU).

9/9/2014. Hearing: Frågor till kommunpolitiker om hållbarhetspolitik!
Tid: kl. 18.30-20:30 Plats: Kabinen, Forum, Stockholmsvägen 25, Märsta
Hearing föregicks av Naturskyddsföreningen/Omställning Sigtunas frågor och svar till lokala partier inför val 2014Frågor och svar i Sigtunabygden 2/9/2014. Se vidare Politik för hållbarhet.

Sommaren 2014 Tematiska fältvandringar, Järna, Biodynamiskaforskningsinstitutet, BERAS-projektet, Nibble gård och Skilleby försöksgård. Rundvandringarna pågår i ca 2 timmar med presentation av hur ekologiskt kretsloppsjordbruk genomförs i praktiken, pågående forskning och fältförsök, aktuella resultat samt BERAS-projektet. Vandringarna startar vid BERAS- sekretariatet (Kulturcentrum, Ytterjärna) och avslutas med samtal på samma plats.

  • Jorden och maten, onsdagen 21 maj kl 18.00
  • Jorden och havet, onsdagen den 25 juni kl. 18.00
  • Jorden och klimatet, onsdagen den 16 juli kl. 18.00
  • Jorden och odlingshistorien, onsdagen den 6 augusti kl. 18.00

27/5 Stina Oscarson, ur Steg 3 föreläsningserie

20/5 Anders Wijkman, ur Steg 3 föreläsningserie

26/4/2014 Konferens: Naturens rättigheter och ecocide. Tekniska och Etnografiska museerna, Stockholm kl 10-17. Information.

25/4/2014 Symposium Human Change in the Face of Global Challenges, Sigtuna Stiftelsen. Läs mera.

23/4/2014 Birger Schlaug, ur Steg 3 föreläsningserie. Video från föreläsningen.

9/4/2014  Film och samtal: Solar Town USA. Tid: 19-21, Sigtuna Stiftelsens bibliotek. Filmen tar oss till Soldier´s Groove, Wiscounsin, och visar hur en utsatt småstad tog ett mycket innovativt steg att övergå till solkraft. Läs mera. Inledare och samtalsledare är Kenneth Mårtensson, vd på Sala-Heby Energi AB, ett av Sveriges mest miljöinnovativa mindre energibolag som utvecklar småskaliga solenergi-lösningar.

29/3/2014 Seminarium ”Senaste Nytt om Peak Oil, Klimathot och Livsmedelstillgång samt Vägen framåt?”  kl 10-16 på Stora Brännbo kursgård, Sigtuna.   Affisch. Dokumentation. Föreläsarna är prof. Kjell Aleklett (Global Energy Systems vid Uppsala Universitet, världsledande forskare kring bl.a. Peak Oil), dr. Svante Bodin (European Director vid International Cryosphere Climate Inititiave), Bengt Bodin (agronomie doktor, aktuell med boken När vinden vänder: Om vikande naturresurser, ekonomisk tillväxt och välfärd),  och Sven Hunhammar (klimatchef, Naturskyddsföreningen). Omställning Sigtunas årsmöte sker direkt efter seminariet.

6/3/2014 Alf Hornborg, ur Steg 3 föreläsningserie. Video från föreläsningen.

19/2/2014  Möte om solenergi och en planerad solkraftspark i Sigtuna, Sigtunastiftelsen, kl 17-19.

19/2/2014 Film och samtal: Inte bara honung. Tid: 19-21, Sigtuna Stiftelsens bibliotek. Professor Ingemar Fries leder samtalet efter filmen. I samarbete med Sigtuna Stiftelsen, Naturskyddsföreningen i Sigtunabygden och Leader. Läs mera.

Februari 2014 Odlingskurs för odling i vår närmiljö. Kursstart i mitten på februari. Vi är i Sigtuna kommun en liten grupp som gått samman för att få igång odlingsverksamhet då vi tror på detta som en del av ett ekologiskt hållbart samhälle.

20/2/2014 Christer Sanne, ur Steg 3 föreläsningsserie. Video från föreläsningen. Video från frågestunden.

2013

27/11/2013 ”The Solar LEAF Plant” hur går vi vidare?
Boo Östberg. Ur Knivstas höstprogram Mer info>>

20/11/2013 Effektiv och lagringsbar solel
Kenneth Mårtensson, Sala-Heby Energi AB. Ur Knivstas höstprogram Mer info>>

19/11/2013 film och samtal: Journey of the Universe (2011) Sigtunastiftelsens bibliotek kl 19-21. Dokumentärfilmen  tar oss med på en hänförande resa från universums födelse till den osynliga mänskliga genens forskningsfront och lyfter fram människans roll i denna evolutionära dynamik. Professor och storyteller Brian Swimme. Samtalsinledare är Bengt Gustafsson, professor i teoretisk astrofysik vid Uppsala universitet och mångårig ledamot av Kungliga Vetenskapsakademin. Bengt Gustafsson är också bekant för sitt stora intresse och starka engagemang för livsåskådnings-, kultur- och miljöfrågor. I samverkan mellan Sigtuna Stiftelsen och Omställning Sigtuna.

13/11/2013 Resilienta mikroregioner
Bengt Lundegårdh, AgrDr, Uppsala. Ur Knivstas höstprogram Mer info>>

6/11/2013 Konvertera fordon och redskap till eldrift
Åke Gustavsson, Electro Mobile, Knivsta. Ur Knivstas höstprogram Mer info>>

23/10/2013 Biokol – jordförbättring och värmeenergi
Tor Kilberg, docent i kemi, Uppsala. Ur Knivstas höstprogram Mer info>>

Solresan
18/10/2013  frukostmöte på Steninge slott
som handlar om att Sigtuna skall bygga  Sveriges största solkraftverk. Se inbjudan!

24/9/2013 Film och samtal: Edible City: Grow the Revolution (2012). Sigtunastiftelsens bibliotek kl 19-21. Filmen fångar på ett inspirerande, roligt och hoppfullt sätt pionjärandan i den framväxande lokala stadsodlingsrörelsen i USA och runt världen. Samtalsinledare är Christopher Wegweiser, kursamanuens på kursen Urban Agriculture, Cemus, Uppsala,  initiativtagare till det sociala stadsodlingsprojektet Flogsta Food i Uppsala, samt angagerad i Omställning Sverige. I samverkan mellan Sigtuna Stiftelsen, Omställning  Sigtuna, Naturskyddsföreningen i Sigtunabygden och Cemus – Centrum för miljö- och utvecklingsstudier, Uppsala.

18/4/2013 årsmöte och klimathearing med Omställning Sigtuna

17/4/2013 Film och samtal: Sea the Truth. Sigtuna stiftelsens bibliotek kl 19-21. Läs mer om filmen här. Engagerande och alarmerande dokumentär om i situationen i våra hav. Fakta varvas med vackra bilder från världshaven. Fri entré.

14/4/2013 Seminarium: Sätt inte naturen i konkurs! Kl 12-16 vid Sigtuna Stiftelsen med Anders Wijkman och Johan Rockström. Seminariet bygger på Romklubbens senaste stora framtidsanalys. ”2052 – En global studie över de närmaste 40 åren” och Wijkman och Rockströms nyligen utkomna bok Bankrupting Nature, en skildring av hur vårt ekonomiska handlande driver både oss själva och naturen mot konkurs.

7/3/2013 startar en odlarstudiecirkel i Sigtuna i samarbete med Studiefrämjandet, Omställning Sigtuna och Naturskyddsföreningen. Under 10 träffar blandar vi teori, odlingshistoria och praktiskt trädgårdsarbete. Mer info. Kontakt: larsgunnar.bravander@bredband.net Tel:0709 525735

1/3/2013 Berättarkafé: Människans spår i naturen. Sigtunastiftelsens bibliotek kl 19-21. Kom och njut av gott fika och goda berättelser och öva i lyssnandets konst! Fri entré och fika. Läs mer och anmäl dig här.

27/2/2013 Film och samtal: Renewal. Sigtuna stiftelsens bibliotek kl 19-21.15
En ny amerikansk miljöfilm som beskriver kristna/interreligiösa gruppers växande miljöengagemang. Läs mer om filmen här. Samtalsledare: Per Larsson, ekoteolog.

2012

4/12/2012 Vesper: Miljövesper om jordens framtid. Mariakyrkan, Sigtuna stad kl. 19. Medverkar gör Gunnar Weman, ärkebiskop em och Gun Eriksson, kommunfullmäktiges ordförande. I samverkan med Sigtuna församling. Bilder från Vespern

24/11/2012 Seminarium: Sluta snacka, börja göra. Sigtuna folkhögskola, Sigtuna stad, kl. 09.30-17. Läs mer här. Fokus: Om det ”otänkbara” skulle inträffa – hur har vi förberett oss för uthållig lokal försörjning med framfört allt livsmedel? Dokumentation

14/11/2012 Film och samtal: In Transition 2.0. Sigtunastiftelsens bibliotek kl. 19-21. Samtalsledare: Jan Forsmark, Omställning Sverige. Fri entré och fika. I samverkan med Naturskyddsföreningen i Sigtunabygden. Föranmäl dig gärna på Sigtunastiftelsens hemsida, drop-in i mån av plats. Läs mer om filmen här.

25/10/2012 Hearing: kl 18.00 Välkommen till årets viktiga hearing om hur vi ska göra med markerna, ängarna, skogarna och behovet av nya bostäder i Stockholmsregionen och i Sigtuna kommun. Program
Landsbygdsrådet i Märsta

23/10/2012 Framtidskafé: Vår demokratiska styrmodell – hur kan den förtydligas, utvecklas och säkras för att underlätta det gemensammas och de enskilda medborgarnas omställning till ett hållbart/uthålligt samhälle? Märsta bibliotek kl. 18.00–20.00.  Läs mer härAffisch

18/10/2012 Kick off och strategimöte. Tema: stadsodling, närodlat och markanvändning. Sigtunastiftelsen, lokal Toleransen kl 18.30 – 21.00. Vi bjuder på lättare förtäring. Anmälan till monika.marcolin@gmail.com. Läs mer

6/10/2012 Seminarium: Livets Väv – biologisk mångfald, ansvar och samhörighet. Sigtunastiftelsen, Sigtuna stad, kl. 9-18. I samverkan med Sigtunastiftelsen och Naturskyddsföreningen. Anmälan senast 2012-10-02 på Sigtunastiftelsens hemsida. Medverkar gör bl a Stefan Edman, Mattias Hagberg, Urban Emanuelsson. Läs mer här.

3/10/2012 Film och samtal: Mother: Caring for 7 billion. Sigtunastiftelsens bibliotek, kl. 19-21. Fri entré. I samverkan med Sigtunastiftelsen och Naturskyddsföreningen. Anmäl dig här. Samtalsledare: Agneta Liljestam, verksam hos Naturskyddsföreningens globala samordning. Läs mer om filmen här.

18/4/2012 Film och samtal: No Impact Man. Miljödokumentär följt av diskussion med samtalsledare. Sigtunastiftelsens bibliotek kl 19-21. Samtalsledare: Staffan Lindberg, författare, musiker och välkänd ”koldioxidbantare”. Fri entré. ”Fin draghjälp av lokaltidningen Sigtunabygden!” Mer om filmen här.

17/4/2012 Framtidskafé: Vår demokratiska styrmodell – hur möjliggör den ett uthålligt samhälle? Märsta bibliotek kl. 18-20. Samtalsledare: David Lundqvist, fd kommunfullmäktiges ordförande. Läs mer>>

16/4/2012 Årsmöte kl 18.30. Valsta församling, Märsta. Fika med tilltugg. Välkomna!
Läs mer>>

28/3/2012 Film och samtal: A farm for the Future. Angelägen och hoppfull dokumentär om framtidens uthålliga jordbruk. Sigtunastiftelsens bibliotek kl 19-21. Följs av diskussion kring vad vi kan göra lokalt. Samtalsledare: Mats Olsson och Kristina Belfrage, Ekeby forskningsgård. I samverkan med Naturskyddsföreningen i Sigtunabygden och Sigtunastiftelsen. Fri entré. Läs mer>>

20/3/2012 Framtidskafé: Civilisationens kris – fantasi eller veklighet?. Dialogmöte om våra viktigaste framtidsfrågor. Märsta bibliotek kl. 18-20. Samtalsledare: Gustaf Delin, Omställning Sigtuna. I samverkan med ABF. Fri entré och fika.

21/3/2012 Medborgarmöte: Resan mot solen– bli din egen elproducent. Om möjligheterna kring solenergi idag och i framtiden. Sigtuna folkhögskola kl. 19. Juice och solkaka serveras. OS planerar kommunens första solkraftpark. I samverkan med Sala Heby Energi och Knivsta kommun. Läs mer här

11/3/2012 Miljövesper: Vårt ansvar för Skapelsen– omställning, ett sätt att leva. Mariakyrkan kl 18. Gunnar Weman, ärkebiskop, Mats Olsson (OS), Benny Helgesson, kyrkoherde samt japansk musik och sång.  I samverkan med Sigtuna församling. Läs mer>>

29/2/2012 Film och samtal: Meat the Truth. Angelägen miljödokumentär följt av diskussion med samtalsledare. Sigtunastiftelsens bibliotek kl 19-21. Samtalsledare: Tovio Jukkula, Djurens rätt. Fri entré.  Föranmäl dig här. I samverkan med Naturskyddsföreningen i Sigtunabygden och Sigtunastiftelsen. Läs mer om filmen här.

23/2/2912 inbjudan till en i sann mening UNIK ”kurs” under en ”halvdag” i Sigtuna.
VAD INNEBÄR EGENTLIGEN ”OMSTÄLLNING”? Föranmälan krävs. Läs mer

22/2/2012 Framtidskafé: Vattnet stiger – tiden är kort, 4 – bilder. Dialogmöte kring våra viktigaste framtidsfrågor. Sigtuna bibliotek kl 18-20. Ekofika med tilltugg. Samtalsledare: Hans Hartman, präst och fotograf. I samverkan med ABF, Naturskyddsföreningen och Kulur & Fritid. Läs mer här

26/1/2012 Tankesmedjan i Kommunfullmäktige: Den av OS etablerade ”Tankesmedjan i uthållighetsfrågor” för kommunpolitiker kommer att avlämna en rapport med åtgärdsförslag till KF. Kulturum, Kunskapens Hus, Märsta kl. 18.30. Mötet är öppet för allmänheten! Läs mer här.
Länk till videoupptagning av Tankesmedjans inlägg i Kommunfullmäktige den 26 jan 2012

24/1/2012 Framtidscafé: Från nedbrytande prylsamhälle till livsuppbyggande kretsloppssamhälle. Dialog kring våra viktiga framtidsfrågor. Märsta bibliotek kl 18-20. Ekologiskt kaffe/te med tilltugg. Samtalsledare: Lars-Gunnar Bråvander, ordf Naturskyddsföreningen i Sigtunabygden. I samverkan med ABF, Naturskyddsföreningen och Märsta bibliotek.

2011

16/11/2011 film och samtal The Power of Community. Tar upp frågan om Peak Oil och hur man på lokal nivå positivt kan hantera konsekvenserna, med Kuba som exempel. Efter sovjetunionens fall blev Kuba blev utan olja och utan valuta att köpa olja. Filmen skildrar hur man gemensamt gick samman och ställde om från ett mekaniserat industrijordbruk till ett ekologiskt, lokalt och urbant jordbruk.

5/10/2011 Film och samtal: Oceans. Regissör Jacques Perrin. Filmen är den mest ambitiösa och påkostade havsdokumentären som gjorts. Under sex år genomfördes expeditioner på 50 olika platser i världen – alla under havsytan – med en teknik som kommit havets invånare närmare än någonsin. Sigtunastiftelsens bibliotek kl 19-21. www.oceans-lefilm.com. I samverkan med Naturskyddsföreningen i Sigtunabygden och Sigtunastiftelsen.

28/6/2011 FörbönsgudstjänstTiden är kort”  i Mariakyrkan inför
Tällberg Forum. Svenska kyrkan och Omställning Sigtuna. En förhoppning är att det blir starten av en ekumenisk rörelse för att rädda den sargade skapelsen. Gustaf Delin, Omställning Sigtuna, höll ett anförande som är värd spridning. Här återges Gustafs anteckningar inför anförande.

Kommentera